سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شکوه بندگی

 

در قرآن مجید نیز صریحا امر به محافظت از نماز ها فرموده :Lحافظوا علی الصلوات و الصلواه الوسطی سوره بقره /آیه 238

از رسول خدا روایت است که می فرماید: نیست بنده ای که با وقات نماز و مواضع خورشید(طلوع زوال و غروب آفتاب را به جهت نماز) اهتمام داشته باشد مگر اینکه من ضمانت می کنم برایش راحتی نزد مرگ را و برطرف شدن غصه ها  و اندوه ها را و رستگاری از آتش را .

طبیعت خداطبیعت زیبای خدا  الحمدلله

همچنین از  رسول خدا(ص) رسیده که می فرماید: تا انسان مواظب نماز های 5 گانه در اوقاتش می باشد؛ شیطان از او بر کنار است پس وقتی آن را ضایع ساخت(نماز ها را در اوقاتش نخواند) شیطان بر او جرئت نموده به گناهان بزرگ او را وا می دارد.   سفینه البحار ج2 ص43

و رسول خدا در پاسخ ابن مسعود که از دوست داشتنی ترین کار ها  نزد خداوند پرسید؟ فرمود نماز به وقتش.

حضرت صادق می فرماید: شیعیان ما را وقت اوقات نماز بیازمایید که در محافظت بر نماز ها چگونه اند.  یعنی اگر راستی شیعه اهل بیت هستند، باید در محافظت از نماز هخا به خصوص در اول وقت شباهتی با ایشان داشته باشند.

منبع:کتاب صلوه الخاشعین آیت ا... دستغیب

 

در عید نوروز شب ها دیر وقت نخوابیم تا از نماز صبح اول وقت غافل نشیم عیدتون مبارکدوست داشتن

عید نوروز

آدرس زیر عکس وبلاگ دیگر منه خواستید سری بهش بزنید یا علی.

 


نظر

کسی که دیگری را دوست دارد سخن گفتن با او را هم دوست دارد . مگر غیر از این است که اگر باز  زبا نادعا می کنیم خداوند را دوست داریم، خدایی که مارا آفریده و این همه نعمت از جمله: زبان، دانایی، گوش،عقل،سلامتی و ...به ما داده .و در سختی ها کمک ماست و ما را دوست دارد؛  ئلی در عین حال علاقه ای به نماز نداشته باشیم دروغ گفته ایم و ادعای ما حقیقت ندارد، نماز ملاک و میزان و معیار تعهدی است که در اظهارات خود به زبان می آوریم ویا در دل داریم. حواسمان باشد قرآن هم می فرماید نماز منافق همچون سایر اعمالش همراه باصداقت نیست.  شهید مطهری می فرماید:( ریشه ی  همه ی آثار معنوی،اخلاقی و اجتماعی که در نماز و عبادت است در یک چیز است: یاد حق و غیر از او را از یاد بردن. (سیری در نهج البلاغه:303)

کتاب چرا و چگونه نماز بخوانیم


نظر

حجاب

 

حجاب و نماز

 

فلسفه رعایت حجاب در حال نماز ممکن است از چند جهت زیر باشد:
1 - حجاب براى زنان بهترین حالت است ، نماز نیز بهترین عمل عبادى است و چه بهتر که زن نماز خود را در بهترین حالت ، که حالت پوشش است انجام دهد.
2 - نماز در عین آنکه یک عبادت است ، یک فرهنگ است ، یک کلاس ‍ بزرگ و پر بار است که درسهاى مختلف مى آموزد، یکى از درسهاى آن این است که درس حجاب را به زنان مى آموزد، و آنها را عملا به حجاب دعوت مى کند.
3 - با توجه به پنج بار نماز واجب در شبانه روز، زنان مسلمان پنج بار با حجاب کامل اسلامى با خدا رابطه برقرار مى کنند، و همین تکرار عمل ، چگونگى حجاب را به آنها یاد مى دهد.
و این دستور مقدس را براى آنها به صورت یک عادت خوب ، درمى آورد، و پیوند آنها را با حجاب محکم مى سازد، قطعا چنین تکرارى آن هم در نماز، تمرین عمیق و خوبى براى رعایت حفظ پوشش خواهد بود.(1)

 

فلسفه حجاب در نماز

لزوم پوشش بانوان در نماز

نماز

فلسفه حجاب در نماز چیست؟ خدا که با همه محرم است!

با توجه به این که خداوند متعال علیم و حکیم است، پس یکایک احکام، حکمت خاصى دارند، ولکن پى بردن به آن اسرار، براى ما هم، میسر نیست و هم، چندان مفید نیست چه این که با علم محدود ما از نیازها، استعدادها و نیز راه رفع نیازهاى واقعى و شکوفا کردن استعدادها به نحو صحیح و بدون مخاطرات جسمى و روحى، مادى و معنوى، چگونه مى‏توان چنین ادعایى نمود.

علاوه بر این که اساس در این احکام، فراخوان بشر به تعبد و اظهار بندگى در مقابل حضرت پروردگار است. البته چه بسا ممکن است آگاهى به این اسرار و حکمت‏ها حداقل در بعضى افراد، موجب تقویت انگیزه آنها در پیروى از آن دستورات شود به همین جهت در صدد کنکاش از اسرار و حکمت‏هاى احکام مى‏کنند.

به هر صورت حجاب و پوشش بانوان در نماز، علل و فلسفه‏هاى متعددى دارد؛ از جمله:

الف. این خود نوعى تمرین مستمر و روزانه براى حفظ حجاب مى‏باشد و یکى از عواملى است که در پاس‏داشت دائمى پوشش اسلامى زن و جلوگیرى از آسیب‏پذیرى آن، نقش مهمى ایفا مى‏کند.

ب. وجود پوششى یک‏ پارچه براى تمام بدن و داشتن پوششى مخصوص براى نماز، توجه و حضور قلب انسان را بیشتر مى‏کند و از التفات ذهن به تجملات و چیزهاى رنگارنگ مى‏کاهد و ارزش نماز را صد چندان مى‏کند.

داشتن پوشش کامل در پیشگاه خداوند، نوعى ادب و احترام به ساحت قدس ربوبى است. از این ‏رو براى مرد نیز در بر داشتن عبا و پوشاندن سر در نماز، مستحب است و همین ادب حضور در پیشگاه الهى زمینه‎ساز حضور معنوى و بار یافتن به محضر حق مى‎شود.

ج. داشتن پوشش کامل در پیشگاه خداوند، نوعى ادب و احترام به ساحت قدس ربوبى است. از این ‏رو براى مرد نیز در بر داشتن عبا و پوشاندن سر در نماز، مستحب است و همین ادب حضور در پیشگاه الهى زمینه‎ساز حضور معنوى و بار یافتن به محضر حق مى‎شود.

افزون بر آن، حکم پوشش در نماز، با حفظ حجاب در برابر نامحرم تفاوت‏هایى دارد و با آن قابل مقایسه نیست؛ مثلاً پوشاندن روى پا در برابر نامحرم واجب است؛ ولى در نماز - بدون حضور نامحرم - واجب نیست.

سؤال: اگر خدا جنسیت ندارد، چرا باید در نماز پوشش داشته باشیم؟

جواب: پاسخ این سؤال طی مراحل زیر بیان می‏شود:

1. خداوند خالق جنس مذکر و مؤنث است(1) و نسبت به خداوند جنسیت معنی ندارد و از طرفی، عالم محضر خداست و به نهان و آشکار مخلوقات آگاه و بیناست.(2) پس لزوم رعایت حجاب در نماز به خاطر نامحرم و یا مذکر بودن خداوند نیست.

2. رعایت حجاب در نماز و غیر نماز، فقط بر زن‎ها واجب نیست، بلکه حفظ حجاب در محدوده معین بر مردان و زنان هر دو لازم است؛ مثلاً پوشانیدن عورت و بعضی قسمت‎های بدن از دید انسان‎های دیگر بر مردان و زنان واجب است. همچنین نماز خواندن با بدن برهنه در مردان و زنان هر دو موجب بطلان نماز است.

بنابراین، رعایت حجاب برای انسان‎ها گاهی به خاطر وجود انسان‎های نامحرم است و گاهی به خاطر صحت عبادت است که در بعضی موارد هر دو علّت با هم جمع می‏شوند، مثل نماز خواندن در حضور اشخاص نامحرم و گاهی فقط به خاطر صحت عبادت است، مثل نماز خواندن در اتاق در بسته و تنها . اختلاف بعضی شرائط این دو حالت، بهترین گواه بر مطلب است؛ مثلاً طهارت و مباح بودن لباس در نماز شرط است، اما در حفظ حجاب از نامحرم شرط نیست.

خداوند خالق جنس مذکر و مؤنث است و نسبت به خداوند جنسیت معنی ندارد و از طرفی، عالم محضر خداست و به نهان و آشکار مخلوقات آگاه و بیناست. پس لزوم رعایت حجاب در نماز به خاطر نامحرم و یا مذکر بودن خداوند نیست.

3. اهداف، حکمت‎ها و فوائدی که از رهگذر انجام دستورات الهی به انسان می‏رسد، متناسب با ساختار وجودی اوست که مرکب از بعد مادی و معنوی، یعنی جسم و روح است و دستورات الهی زمینه را برای سعادت دنیایی و اخروی آماده می‏کند.

پس اگر در موردی به منافع مادی یک عمل پی‏نبردیم، دلیل بر بی‏هدفی و ناقص بودن آن عمل نیست و از آنجا که عقل و فهم آدمی مانند اصل وجودش محدود است، پس به فوائد و حکمتهایی که خالق نامحدود وضع کرده، به طور کامل پی نخواهد برد، مگر اینکه معصومین علیهم‏السلام از زبان وحی خبر دهند.

نماز

بنابراین، آنچه را که ذیلاً به عنوان حکمت و فائده حجاب در حال نماز ذکر می‏کنیم، تنها گوشه‏ای از فوائد و حکمتهاست و اگر در موردی به حکمت و هدف دستوری پی نبردیم، بی‏نیاز از انجام آن نمی‏شویم، بلکه بعضی عبادات تعبدی محض‏اند؛ یعنی مأمور به انجام آن هستیم؛ چون خدای حکیم و علیم که خواهان سعادت و کمال انسانهاست، امر فرموده؛ چنان که اگر پزشک ماهر امر به خوردن دارویی کند، هر چند حکمت آن را ندانیم، انجام می‏دهیم.

با توجه به نکات فوق، به ذکر چند فائده و حکمت برای حجاب در نماز بسنده می‏کنیم:

اول: انسان در حال عبادت در حضور خاص خداوند و در حال راز و نیاز است. در چنین حالی مناسب است بهترین لباس را بپوشد که برای زن همان پوشش کامل است که نشانه عفت و پاکدامنی او می‏باشد و بهترین حالات او را منعکس می‏کند و برای مرد هم علاوه بر اینکه پوشش عورت لازم است، مناسب است لباسهای خود (رداء و عباء) و عمامه را بپوشد.(3) سر وقت نماز خواندن، رو به قبله بودن، پوشش کافی و ... هر چند نسبت به خداوند فرقی نمی‏کند، اما نسبت به انسان و سیر مراحل تکامل و تربیتش خیلی مهم است و هدف تکلیف نیز همین است.

دوم: نوع عبادات، در قالب و آداب ظاهری و شرائط خاصی عرضه شده که هر کدام علاوه بر اهمیت و سازندگی ظاهرشان در شخصیت انسانی، باطن و اسراری هم دارند که اهل دل به ویژه اولیاء الهی از این ظواهر عبور می‏کنند. امامان معصوم علیهم‏السلام در فرصتهای مناسب به اندازه استعداد و توان درک مخاطبین پرده از اسرار این شعائر و مناسک و عبادات برداشته‏اند.

امام صادق علیه‏السلام فرمودند: «جامه برای مؤمنان نعمتی از جانب خداوند است که مواضع شرمگاه بدن با آن پوشیده می‏شود ... و چون آن را می‏پوشی، تو را به خودپسندی و ریا و خودآرایی و فخر فروشی و بزرگ‏منشی وادار نکند ... پس چون جامه‏ات را پوشیدی، به یاد آن باش که خدای تعالی گناهان تو را با رحمتش پوشانده، و لباس صدق و راستی را بر خود بپوش؛ همان‏گونه که پیکر ظاهر خود را با جامه‏ات پوشاندی و باید باطنت در پوشش ترس و ظاهرت در پوشش اطاعت باشد! این نعمت خداوند که لباس فرستاد تا عورت ظاهری‏ات پوشیده بماند، باید مایه عبرت تو شود تا با لباس توبه، عورتهای باطنی خود را بپوشانی و هیچ کس را به عیبش رسوا نکنی... .»(4)

  

پی نوشت ها:

1. یس / 36: «سُبْحانَ الَّذی خَلَقَ الْاَزْواجَ کُلَّها»؛ «منزه است کسی که تمام زوجها را آفرید.»

2. انعام / 103: «لَا تُدْرِکُهُ الْاَبْصَارُ وَ هُوَ یُدْرِکُ الْاَبْصَارَ وَ هُوَ اللَّطیفُ الْخَبیرُ»؛ «چشمها او را نمی‏بینند، ولی او همه چشمها را می‏بیند و او بخشنده و آگاه است.»

3. پاسخ به پرسشهای مذهبی، آیة اللّه‏ سبحانی و آیة اللّه‏ مکارم شیرازی؛ مدرسه امام علی علیه‏السلام ، چاپ اول، ص 309.

4. سر الصلوة، امام خمینی رحمه‏الله ، تصحیح احمد فهری، پیام آزادی، مرداد 1360، تهران، ص 83. جهت مطالعه بیشتر، ر. ک: زن در آینه جلال و جمال، جوادی آملی، ص 437؛ رسایل حجابیّه، رسول جعفریان، بخش حکمت و فوائد حجاب؛ حجاب، شهید مطهری، تمام کتاب؛ سر الصلوة، امام خمینی رحمه‏الله ، ص 80 به بعد.

مجله حوزه مبلغان؛ پدیدآورنده: رحیم لطیفی،

تنظیم تبیان، گروه دین و اندیشه، هدهدی .

 

پس در نماز همه چیز از سوی خداوند مشخص شده؛ چه ذکر، چه مکان، چه سمت ایستادن و چه پوشش.
اما در مورد مقدار پوشش بدن که شرط صحت نماز است، مقدارش برای زن و مرد کاملاً متفاوت است.
چه زن و چه مرد در نماز باید آن گونه باشد که خدا دوست دارد. خداوند دوست دارد زن در نماز با پوشش باشد و این امر خداوند ربطی به نگاه نامحرم ندارد.

زن به خوبی می داند برای جلوه گری معنوی، باید زیبایی های جسمی خود را بپوشاند تا زیبایی جسمیش مانع حالت معنوی او نشود. اگر زن با کمترین لباس در مکانی که هیچ بیننده ای نباشد، به نماز بایستد، آن نماز برای خودش نیز دل چسب نخواهد بود.

البته این مسأله اختصاص به پوشش زن ندارد؛ بلکه از هر چیزی که نمازگزار را از یاد خدا باز دارد، باید اجتناب کرد. پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم دستور دادند پرده ای که دارای گل بود از محراب نماز برداشته شود تا باعث مشغولیت ذهن در نماز نشود.

این امر الهی می فهماند راه رسیدن به خدا برای زن، رعایت پوشش است.

این نکته را نیز شبهه کننده بداند که مقایسه صد در صدی حجاب در نماز و حجاب در برابر نامحرم صحیح نیست. چون خداوند برای زن در نماز پوشش کمتری نسبت به پوشش در برابر نامحرم خواسته، که به سه مورد اساسی اشاره می شود:

1-پوشیدن لباس تنگ که برجستگی های بدن را مشخص کند، در برابر نامحرم جایز نیست؛ اما در نماز اشکال ندارد.
2-پوشیدن پا در برابر نامحرم واجب است؛ اما پوشیدن روی پا در نماز لازم نیست.
3-آرایش و زینت در نماز اشکالی ندارد؛ اما در برابر نامحرم حرام است.

اما اگر زن در محلی نماز بخواند که نامحرم او را می بیند، رعایت هر سه مورد فوق واجب می گردد.

http://yaransaleh.blogfa.com/post/420

 

:منبع

 



دعا من و همه